15.5.2019 vuosikokouksen avauspuhe

VUOSIKOKOUKSEN AVAUS 15.5.2019
Hyvät Vanuli ry:n jäsenyhdistysten edustajat, rakkaat yhteistyökumppanit!
Hetken kuluttua asetetaan Vanuli ry:n toinen täysi toimintavuosi teidän arvioitavaksenne. On paikallaan lausua sydämelliset kiitokset kaikille niille tahoille ja uutterille talkoolaisille, jotka tuon menestyksellisen toimintavuoden aikana ovat olleet ylläpitämässä ja kehittämässä yhteistä kesäkotiamme Tuomirantaa. Sen rannalle on ilmestynyt upea laituri, joka hakee vertaistaan lähiseudulla. Ja vielä tärkeämpiä ovat olleet ne voimaannuttavat yhdessäolon hetket, joita Tuomirannassa olemme saaneet viettää. On saunottu, uitu, veneilty, istuttu ongella, heitetty frisbiikiekkoja, kaadettu mölkkyjä, paljon muuta.
Voisi sanoa, että hankkeeseen kohdistuneet tavoitteet on jo tässä vaiheessa hienosti toteutuneet. Iisalmen vammaisyhdistyksillä on oma kesäpaikka. Samoin mukana olevilla nuoriso- ja liikuntayhdistyksillä. Ja myös monet ulkopuoliset tahot ovat Tuomirannasta löytäneet viihtyisän juhla- ja kokoontumispaikan.
Yhteisvoimin, täysin vapaaehtoistoiminnan varassa on Tuomirantaa kehitetty ja pidetty kunnossa. Sadoissa ovat laskettavissa ne työtunnit, joita viime vuonnakin on käytetty niin rakennusurakoihin, ruohonleikkuuseen, kevät- ja syystalkoisiin, lukuisiin huolto- ja korjaustöihin. Syytä ei ole unohtaa myöskään välttämätöntä hallituksen panosta kaiken tämän taustavoimana. Harvemmassa yhdistyksessä hallitus kokoontuu vuoden aikana kahdeksan kertaa.
Emme vielä ole kuitenkaan lopettaneet. Tänä vuonna tavoitteena on mm. saada rakennettua pihavarasto ruohonleikkuria ja muuta kalustoa varten. Sitä tarvitaan myös kajakkien talvivarastopaikkana. Eivätkä mahdollisuudet lopu siihenkään, toivottavasti eivät ideat eikä intokaan. Yhteistyö on näyttänyt voimansa, eikä sitä voimaa ole syytä heittää hukkaan vastaisuudessakaan.
Alkanut vuosi avasi aivan uusia mahdollisuuksia. Vanuli ja sen vammaisyhdistykset ovat saaneet leirikeskuksen lisäksi myös kaupunkiasunnon, tämän aivan Iisalmen sydämessä olevan Yhdistystalo Vakan. Eräs jäsenyhdistyksistämme, Pohjois-Savon Muisti ry, isännöi tämän taustalla olevaa STEA-hanketta, mutta tässäkin saamme kaikki olla mukana. Toivottavasti tässä Yhdistystalossa avautuvat mahdollisuudet otetaan aktiiviseen käyttöön, kuten tehtiin Tuomirannassa. Nämäkään mahdollisuudet eivät rajoitu vain tiloihin ja niiden käyttöön. ”Operaatio Vakan” tarkoituksena on voimaannuttaa kaikki Iisalmelaiset vammaisyhdistykset, heikoimmista alkaen, uuteen kukoistukseen.
Sitä varten haluaisin viitata erääseen anekdootiin.
Anekdootti kertoo saksalaisen museon saamasta muumiolahjoituksesta. Paikalliset asiantuntijat eivät pystyneet selvittämään muumion ikää. Paikalle kutsuttiin suomalainen vakuutusyhtiön lääkäri. Tämä tutki muumiosta otettuja kuvia ja totesi: ”Kyseessä on 43-vuotias mies. Hän on terve ja työkykyinen”.
Vaikka en mielellään jaakaan aivan vakuutuslääkärien optimismia, niin rohkaisisin kaikkia niitä, joiden mielestä yhdistyksen toiminta tuntuu ihan kuolleelta ja suorastaan muumioituneelta. Vakan työntekijöiden avulla etsittäköön yhdistyksissä uutta energiaa ja sitkeästi pyrittäköön tukemaan toinen toisiamme vammojemme ja vaivojemme keskellä. Heräsihän jo tuomittu Tuomirantakin uuteen elämään.
Vanulissa mukana olevat nuoret ja liikuntayhdistykset ovat aivan mahtava mahdollisuus.
Näillä ajatuksilla toivotan teidät tervetulleeksi Vanuli ry:n vuosikokoukseen ja avaan kokouuksen.
Osmo Turkki, pj

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.